Záujem o refinancovanie hypotéky v marci trhal rekordy

05. 04. 2022

Zvyšovanie úrokových sadzieb vyvolalo u klientov výrazný záujem refinancovať svoje úvery. Podčiarkujú to štatistiky spoločnosti Wüstenrot InHouse Broker za marec 2022. Priemerný objem sprostredkovaných úverov za tento mesiac stúpol o 93 percent. Najväčší záujem spoločnosť evidovala v Košickom kraji.

„V oblasti sprostredkovania úverov sa marec stal rekordným mesiacom. Napriek kontinuálnemu rastu v číslach vidíme skokové zvýšenie záujmu,“ hovorí Slavomír Kurjan, riaditeľ Úseku podpory odbytu skupiny Wüstenrot, do ktorej patrí aj Wüstenrot InHouse Broker. Podľa jeho slov, rastúci trend bol evidentný už počas februára tohto roka, kedy sa záujem o hypotéky medzimesačne rovnako takmer zdvojnásobil.

Odborník však podotýka, že významnú časť nárastu netvorili noví klienti, ktorí si brali svoju prvú hypotéku alebo úver. Marcový pohyb na trhu s úvermi generovali predovšetkým ľudia, ktorí si už existujúci úver alebo hypotéku preniesli do inej banky, prípadne vo svojej banke uzavreli novú zmluvu s dlhšou fixáciou.

„Klientov k zmene motivoval predovšetkým záujem zaistiť si pri splácaní čo najvýhodnejšie možné podmienky, na čo najdlhšie obdobie,“ pokračuje Slavomír Kurjan. Pričom predpokladá, že trend spôsobený zmenami úrokových sadzieb niektorých bánk bude pokračovať aj v najbližšom období.

Z hľadiska regiónov, najvyšší záujem o refinancovanie či uzatvorenie novej hypotéky spoločnosť evidovala v Košickom kraji, ktorý sa na štatistikách podpísal 26 percentami. Nasledovali Bratislavský a Nitriansky kraj.

Wüstenrot InHouse Broker je novou spoločnosťou skupiny Wüstenrot na Slovensku. Prostredníctvom spoločnosti skupina rozšírila svoje pôsobenie o ponuku úverov, sporení, vkladov či produktov kapitálového trhu.